Hjulutrustningsfaget

Aluminiumsfelger, dekk, understell… Vil du jobbe med dekk, felger og understell?

Kan hjul-utrustningsfaget være noe for deg?

I hjulutrustningsfaget jobber du med understell, hjul og drivverk på kjøretøy. Etter endt fagutdanning får du yrkestittel hjulutrustningsreparatør. Som hjulutrustningsreparatør utfører du arbeid på understell, drivverk, hjul og bremser på kjøretøy i ulike størrelser. Videre omhandler faget noe logistikk og vedlikehold av dekkhotell.
Viktige arbeidsområder:

System og diagnose

Handler om oppbygging, standarder, klassifisering og krav til merking av dekk. Vurdering av skadeomfang og valg av reparasjonsmetoder inngår. Her gjelder også feilsøking og diagnostisering av dekk, felg, hjulbrems og styring. Det dreier seg også om bremse- og styringssystemenes påvirkning på hjulet og gummiblandingens og mønsterets betydning for kjøreegenskapene.

Reparasjon og vedlikehold

Omfatter reparasjon og utskifting av hjulutrustning på kjøretøy. Videre omfatter det valg, bruk og vedlikehold av verktøy og utstyr. Avfallshåndtering og regler for helse, miljø og sikkerhet inngår også i hovedområdet.

Kunde og bedrift

Omfatter veiledning av kunder i valg av hjulutrustning. Det omfatter også internkontroll, kvalitetssikring og kostnader knyttet til drift av virksomheten. Videre omfatter det bruk av ordre- og kommunikasjonssystemer.

Er dette deg?

Om du er interessert i varierte arbeidsoppgaver og kunne jobbe med mekaniske arbeidsoppgaver samtidig som du kan ta del i logistikk på dekkhotell kan hjulutrustningsfaget være noe for deg. Ønsker du å se mer om hva faget innebærer, anbefaler vi å ta en titt på filmen under.

Utdanning

På VG1-nivå velger du enten Teknikk og industriell produksjon – eller Elektrofag. På VG2 velger du Kjøretøy.

Har du spørsmål om bilfaget- lette kjøretøy, er du velkommen til å ta kontakt med en av oss i Opplæringskontoret.

Start video
0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem

0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem

0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem

0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem