Chassispåbygger-faget

Vil du bli jobbe med karosseri, påbygg og elektronikk?

Kan Chassispåbygger-faget være noe for deg?

I chassispåbyggerfaget jobber du med påbygg på lastebiler, biler eller hengere. Etter endt fagutdanning får du yrkestittel chassispåbygger. Som chassispåbygger jobber du med produksjon og montering av komponenter på kjøretøyers chassis. Arbeidsoppgavene varierer fra mindre reparasjoner til montering av større skap eller kraner.

Er dette deg?

Om du er interessert i varierte praktiske arbeidsoppgaver som krever kreativitet og ferdigheter innen ulike arbeidsmetoder kan chassispåbyggerfaget være noe for deg. Ønsker du å se mer om hva faget innebærer, anbefaler vi å ta en titt på filmen under.

Utdanning

På VG1-nivå velger du Teknikk og industriell produksjon. På VG2-nivå velger du Bilskade, lakk og karosseri.

Har du spørsmål om chassispåbyggerfaget, er du velkommen til å ta kontakt med en av oss i Opplæringskontoret.

Viktige arbeidsområder:

Chassis og understell

Omfatter demontering og justering av el-, luft-, hydraulikk-, fjærings- og bremsesystem. Kontroll av akselsentreringen på kjøretøyet inngår også. Man må kunne jobbe med modifisering av chassis før påbygging og arbeide etter regelverk og produsentkrav.

Karosseri og påbygg

Omfatter bruk av ulike materialer i kjøretøy. Tilvirking, tilpassing og sammenføyningsmetoder i produksjon og reparasjon er en del av dette samt tolking av tegninger, valg av materiale, halvfabrikat og konstruksjonsmetoder. Varmebehandling og korrosjonsvern er en viktig del av arbeidet – og å ha forståelse for aktiv og passiv sikkerhet.

Elektro-, termo- og VVS-teknikk

Omfattar feilsøkning på mekaniske, elektriske og elektroniske komponenter og hvordan disse er oppbygd og virker. Dessuten handler det om oppbygging og tilkopling av rør og kabelgater. Bruk av digitalt utstyr og diagnosetesting av system er viktig, i tillegg til bygging av varme- og kjølesystem, ventilasjon, filtrering og klimasystem. Støydemping, isolasjon og bruk av brannhemmende materialer hører med, samt lyd-, bilde- og kommunikasjonsutstyr.

Start video
0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem

0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem

0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem

0 k

Noe tekst

Donec pede justo, fringilla vitae, eleifend acer sem